Kylmä- ja pakaste­huoneisiin sekä kylmäsäilytys­­kaappeihin saatavissa lämmön­talteenotto

Porkan Suomessa valmistettuihin kylmä- ja pakastehuoneisiin sekä kylmäsäilytyskaappeihin saatavissa ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmöntalteenotto nestelauhdutuksen avulla 

Kylmä tuotetaan aina poistamalla tilasta lämpö. Lämpöenergiaa ei kuitenkaan kannata päästää hukkaan, vaan lämmöntalteenotolla saadaan myös kylmä- ja pakastehuoneiden tai jää- ja pakastekaappien tuottama lämpö hyötykäyttöön. Ympäristön lisäksi myös kukkaro kiittää.  

Nestelauhdutteinen Porkka Water Heat Exhanger (WHE) -järjestelmä on tarkoitettu liitettäväksi kiinteistön lämmöntalteenottoverkostoon ja samalla se auttaa vähentämään kiinteistön kokonaisenergiankulutusta.  

 – Parhaiten lämmöntalteenottoratkaisumme soveltuu tietenkin uusiin kohteisiin, joissa kaikki vaatimukset voidaan ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Saneerauskohteissa vahvuutemme on järjestelmämme sallivuus sekä korkeuseroissa että etäisyyksissä, Porkan pääsuunnittelija Juha Koikkalainen sanoo.  

Porkan tuotevalikoimassa oleva MCR (Modular Cold Room) -tuoteperhe perustuu modulaariseen huoneratkaisuun ja nämä kylmä- ja pakastehuoneet on suunniteltu pääosin elintarvikkeiden säilytykseen.   

Kylmä- ja pakastehuoneet ovat vakioituja huoneratkaisuja. Vakiohuoneratkaisujen etuna ovat nopea asennus sekä toimitusaika ja välitön käyttöönotto.  

MCR vakiohuoneita on saatavilla eri kokovaihtoehdoissa, jolloin voidaan taata tehokas tilankäyttö ammattikeittiöihin. Porkan vakiohuoneet ovat ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ratkaisu.  

Lämmöntalteenotto (LTO) ja takaisinmaksuaika 

Riippuen käytössä olevasta ratkaisusta, voidaan saatavilla olevaa lauhdelämpöä kerätä talteen niin perinteisesti kuin myös lämpöpumpun avulla. Kerättyä ylimääräistä lämpöenergiaa voidaan hyödyntää ilmanvaihdon lämmityksessä LTO-kiekolla tai lämpöpumpun ollessa käytössä lämmönluovutuskohteita ovat muun muassa lämmityspiiri sekä käyttöveden lämmitys. Lämpöpumpulla otetaan pääsääntöisesti talteen se osuus, jota ei voida hyödyntää perinteisin menetelmin.   

Kohteessa tulee olla lämmöntalteenottoverkosto, johon Porkan lämmöntalteenottojärjestelmä tuottaa energiaa. Lämmöntalteenottoverkosto pitää myös varustaa erillisillä nestejäähdyttimillä ylilämmöntuotannon ulossiirtoa varten esimerkiksi kesällä, kun lämmöntarvetta kohteessa ei ole.  

Liian kylmä tai kuuma neste lämmöntalteenottoverkostossa estää laitteen tehokkaan toiminnan. Lämmöntalteenottoverkoston suositellaan olevan sellainen, jossa tulevan ja palaavan nesteen lämpötilat Porkka WHE siirtimelle ovat 10°C/17°C tai 15°C/22°C tai 20°C/27°C. Lämmönsiirtimelle tulevan nesteen lämpötilan ei suositella olevan alle +0°C astetta tai yli +40°C astetta.   

Takaisinmaksuaika on noin 1–2 vuotta riippuen WHE-järjestelmän kustannuksesta.  

Hiljainen Porkka RHDS® -lämmöntalteenotto 

RHDS®-ulkoyksikkö voidaan sijoittaa vapaasti seinälle tai suojaan räystään alle.  Yksikkö tulee suojata hyvin suoralta auringonpaisteelta.

MCR-kylmähuone tuottaa normaalilla käytöllään lämpöenergiaa, josta merkittävä osa voidaan hyödyntää kiinteistöissä.   

Porkka RHDS® (Remote Heat Disposal System) -järjestelmä siirtää kylmälaitteiden tuottaman lämmön toisaalle ja näin ollen parantaa työympäristön viihtyvyyttä.  

Talteen kerättyä lämpöä voidaan hyödyntää esimerkiksi normaalisti viileänä säilyvien tilojen lämmittämiseksi tai varaston lisälämmönlähteenä näin vähentäen päälämmönlähteen tarvitsemaa energiaa. 

– Pääsääntöisesti Porkka RHDS® -lämmöntalteenotto ja Porkka Water Heat Exhanger (WHE) -järjestelmä ovat asennettavissa kaikkiin vakiohuonekokoihin. Poikkeuksena ovat F851-jäähdytyslaitetta käyttävät pakastesäilytyshuoneet, joihin näitä ratkaisuja ei ole saatavana. Olemassa olevaan vakiohuoneeseen, jossa ei ole RHDS® tai WHE-järjestelmää, ei voida sellaista jälkikäteen lisätä vaan suositellaan toimitettavan uusi järjestelmä tilalle. On kuitenkin mahdollista itse vaihtaa konekulma huoneen ympärille, mutta elementtien liitokset tulee pitää mahdollisimman ehjinä asennuksen aikana. Paras ratkaisu on kuitenkin hommata kokonaan uusi huone, jossa WHE- tai RHDS® -sovellus on valmiina, Koikkalainen sanoo.  

RHDS®-järjestelmän laitteisto koostuu kylmäkoneikosta, jonka kylmätekniset ominaisuudet ovat vakiomallisia Porkka-huoneita vastaavia sekä erillisestä RHDS®-ulkoyksiköstä. Jotta lämmön talteenotto on mahdollista, tulee kylmäkoneikko liittää nesteputkilla ulkoyksikköön. Tämän jälkeen järjestelmä täytetään pakkasen kestävällä vesiglykoliseoksella. Tällöin kerätty lämpö siirretään nesteen välityksellä kylmälaitteesta ulkoyksikköön.   

Asennettaessa Porkka RHDS®-kylmäkoneikkoa sekä erillistä RHDS®-ulkoyksikköä, tulee laitteiden etäisyydet ottaa huomioon. Vakiona näiden kahden yksikön välinen etäisyys saa olla korkeintaan 15 metriä. Lisävarusteena saatavilla tehopumpuilla on kuitenkin mahdollista pidentää putkitusmatkaa.   

Lisävarusteena saatavilla tehopumpuilla voidaan pidentää putkitusmatkaa sekä kasvattaa asennuskorkeutta. 

Porkka Finland Oy on osa suomalaista Festivo-Porkka Groupia. Porkan toiminnan keskeisiä kohdealueita ovat HoReCa, lääketiede sekä tutkimus ja meriliikenne. Porkka-tuotemerkki on tunnettu laadustaan sekä luotettavuudestaan, ja sen menestys perustuu vuosikymmenien kokemukseen, asiakaskeskeiseen suunnitteluun ja jatkuvaan tuotekehitykseen.

Lisätiedot:
Juha Koikkalainen
Pääsuunnittelija / Chief Designer
Sähköposti: juha.koikkalainen@porkka.com

Aiheeseen liittyvää

Porkan mattamustat kylmälaitteet ihastuttivat Tampereella – Festivon viinikaapin voittaja

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa oli viime viikolla vilinää, kun ravintola-alan ammattilaiset kokoontuivat Fastfood, Café & Restaurant Expoon kahtena päivänä. 

Genari? RHDS? Rambo? Kokosimme yhteen tärkeimmät ravintola-alan ja Porkan termit — katso kuinka monta näistä tiesit jo

Tutustu Porkan ja ravintola-alan tärkeimpiin termeihin kokoamamme listan avulla!

Valtaosassa kotimaisista pikaruokaravintoloista on sisuksissaan Porkan räätälöity Walk-In-kylmä- tai pakkashuone

Suomen suurimmat hampurilaisravintolaketjut luottavat kylmä- ja pakkashuoneissaan Porkan ratkaisuihin. Jopa 95 prosenttiin suurimpien ketjujen hampurilaisravintoloista tarvitaan molemmat huoneet.