Kun alkuperällä on väliä – ravintoloitsija Sasu Laukkonen luottaa kotimaisuuteen

Ravintoloitsija Sasu Laukkonen ja Porkka käynnistävät viestinnällisen yhteistyön tarkoituksena esitellä suomalaisten lähellä tuotettujen raaka-aineiden rajattomia mahdollisuuksia luovassa keittiössä. Yhteistyö näkyy gourmet-aiheisina artikkeleina, blogeina ja mm. messuyhteistyönä.

Helsingin Huvilakadulla ravintola Oran avoin ovi ja valmistuvan ruoan tuoksu suorastaan kutsuvat astumaan sisään. Ensimmäisenä ovella huomio kiinnittyy Huurre iTOP –näyttöön, joka näyttää reaaliajassa Porkka kylmälaitteiden lämpötilat. ”Haluamme maksimoida valmistusketjumme läpinäkyvyyden asiakkaillemme. Meillä tuoreus on kaikki kaikessa, ja iTOPin avulla me viestimme myös valvontaviranomaisille. Raportit ovat aina valmiina ja ajan tasalla”, kertoo Sasu Laukkonen tiskin takaa.

Ravintolassa valmistellaan illaksi täyteen myydyn ravintolan serviisiä. Tuoreiden yrttien, kukkien ja vihannesten tuoksu valtaa ravintolasalin, kun suoraan tilalta noudettuja raaka-aineita kannetaan keittiöön. – Tuoksutelkaas näitä, kehottaa Laukkonen ja ojentaa pussillista anisiison lehtiä ja kukkia. Upea ja yllättävä lakritsin tuoksu nousee pussista. Samalla tavalla käymme läpi monta muutakin yrttiä ja juuresta, joista jokaisesta Laukkonen kertoo erikseen ja yhtä intohimoisesti.

Ravintola Ora – jatkaa huipulta

Tähän intohimoon ja raaka-aineiden arvostukseen perustuu kolme viikkoa sitten avatun Oran liike-idea. Laukkosen edellisen menestysravintolan, Chef & Somelierin, tarina tuli päätökseensä keväällä. Monen vielä ihmetellessä ravintoloitsijan rohkeaa päätöstä lopettaa suosittu Michelin-tähden ravintola, oli tämä uusi liike-idea jo juurtunut ja toteutusta vailla.

– Kaikki lähtee siitä, että pystyn itse inspiroitumaan ja inspiroimaan muita, kertoo Laukkonen. Oran kanssa ravintoloitsija pääsi aloittamaan puhtaalta pöydältä ja ilman suorituspaineita. Koko ravintola elää ja hengittää raaka-aineiden ehdoilla. Laukkonen on päivittäin yhteydessä pientuottajiin ja tavarantoimittajiin ja kyselee mikä on parasta juuri nyt ja päinvastoin. Myös raaka-aineiden toimittajat tarjoavat ravintolaan raaka-aineita, jotka ovat juuri nyt parhaimmillaan. Yhteistyö ajatuksella -pellolta pöytään toteutuukin näin juuri kaikkein helpoimmin ja näin saadaan molempien tahojen hävikki mahdollisimman pieneksi.

Oran menut rakentuvat aina raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Koekeittiössä testaillaan jatkuvasti uusia ideoita ja kaikki kotimaisten raaka-aineiden eri osat innovoidaan uusiksi herkullisiksi makuelämyksiksi. Kasvien juuret, lehdet ja kukinnot saavat uuden maukkaan elämän. Sasua kuunnellessa alkaa kotikokkikin näkemään uusin silmin suomalaisen luonnon tarjoamat loputtomat mahdollisuudet. Ammattilaisen käsissä toisen roska voi olla herkullinen aarre.

Näistä arvoista ja intohimosta kumpuavat jatkossa aiheet myös artikkeleihin ja blogi-kirjoituksiin. Blogin tarkoitus onkin toimia inspiraation lähteenä ja tuoda esille suomalaisten raaka-aineiden monimuotoisuutta.

Kotimaisuus ja läpinäkyvyys ohjaavat toimintaa

Kotimaisuus ja läpinäkyvyys ovat ne Ora-ravintolan arvot, jotka on ensisijaisina otettu huomioon kokonaisuutta suunnitellessa. Nämä eivät näy ainoastaan raaka-aineiden alkuperässä, vaan myös koko ravintola-miljöön suunnittelussa. Ravintolasalin Joonas Vaissin toteuttamat pintojen koivupaneloinnit sekä ruokapöydät kielivät vahvasti suomalaisuudesta. Ravintolan keittiöön on vastaavasti valittu kotimaisia Huurteen valmistamia Porkka – linjastokalusteita. ”Ora tarjoaa suomessa, suomalaisia tuotteita”, Laukkonen korostaa.

Läpinäkyvyydestä kertoo ravintolan työkaluksi valittu Huurre iTOP – järjestelmä. – ”Huurre iTOP – järjestelmä on juuri sitä kehitystä mitä alalle tarvitaan”, Laukkonen sanoo ja jatkaa: ” Sesonki on niin lyhyt, että jos haluaa parasta, on syytä keskittyä oleelliseen. Saan myös mielenrauhan, kun tiedän, että säilytyslämpötiloja tarkkaillaan koko ajan ja mahdolliset poikkeamat pystytään korjaamaan nopeasti. Tämä on myös juuri sellaista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tekemisessä, jota haluan”.

Koska vain paras kelpaa

Oran konsepti on hyvin selkeä. Vain paras kelpaa Oran asiakkaille. Se ei jätä juurikaan vaihtoehtoja ravintoloitsija Sasu Laukkoselle. –”Meidän on joka päivä löydettävä ”paras” uudestaan. Tänään se voi olla sinulle kanttarellijäätelöä, huomenna parasta onkin savustetut, aamulla poimitut pihvitomaatit. Tässä savotassa meillä ei ole varaa jättää mitään sattumien varaan, siksi kylmälaitteemme ovat kotimaisia, siksi ruoantuottajat ovat aivan lähellä ja siksi minulla on paras tiimi apunani. Sellainen on Ora – piikki.”

Ravintola Ora palvelee osoitteessa Huvilakatu 28 A, 00150 Helsinki. Ravintotolan kotisivu: orarestaurant.fi

Kiinnostuitko Porkan kylmälaitteista tai Huurre iTOP -palvelusta? Ota yhteyttä: Avainasiakaspäällikkö Samuli Juures, samuli.juures@porkka.com p. 040 8657 552.

Aiheeseen liittyvää

Porkan mattamustat kylmälaitteet ihastuttivat Tampereella – Festivon viinikaapin voittaja

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa oli viime viikolla vilinää, kun ravintola-alan ammattilaiset kokoontuivat Fastfood, Café & Restaurant Expoon kahtena päivänä. 

Genari? RHDS? Rambo? Kokosimme yhteen tärkeimmät ravintola-alan ja Porkan termit — katso kuinka monta näistä tiesit jo

Tutustu Porkan ja ravintola-alan tärkeimpiin termeihin kokoamamme listan avulla!

Valtaosassa kotimaisista pikaruokaravintoloista on sisuksissaan Porkan räätälöity Walk-In-kylmä- tai pakkashuone

Suomen suurimmat hampurilaisravintolaketjut luottavat kylmä- ja pakkashuoneissaan Porkan ratkaisuihin. Jopa 95 prosenttiin suurimpien ketjujen hampurilaisravintoloista tarvitaan molemmat huoneet.