PORKKA BLUE – tehokas antimikrobinen ratkaisu kylmälaitteille

Porkka BLUE tuhoaa pieneliöitä

PORKKA BLUE on erityistä sinistä valoa tuottava desinfiointivalaisin. Se on saatavana valmiiksi lisävarusteena Porkka kylmä- ja pakastehuoneisiin sekä ammattikaappeihin. Jälkiasennus on myös mahdollista. 

PORKKA BLUE –desinfiointijärjestelmä käyttää sinistä valoa, kun kylmälaitteen ovet on suljettuna. PORKKA BLUE –desinfiointivalaisimet ovat vaarattomia ihmisille ja materiaaleille. Valaisimia ohjataan joko manuaalisesti kytkimellä tai automaattisesti (ajastimella).

Tehokasta sinistä valoa

Sinisen valon on osoitettu tuhoavan bakteereja, homeita ja hiivoja tehokkaasti. Sen vaikutusta voidaan laajentaa CAT-pinnoitteella tuhoamaan lisäksi viruksia ja itiöitä.

Sinisen valon antimikrobiset ominaisuudet on tunnettu jo vuosikymmenien ajan, mutta nyt LED-tekniikan kehitys on mahdollistanut sinisellä valolla desinfioinnin kustannustehokkaasti.

Parannetut ominaisuudet

Sininen valo + CAT-pinnoite tehoaa kaikille mikro-organismeille, mukaan lukien virukset ja itiöt sekä VOC yhdisteet.

Sininen valo ilman pinnoitetta tehoaa  bakteereille, homeille ja hiivasienille. Sininen valo hajottaa myös biofilmin.

EI käytä UV-aallonpituutta

Säteily- ja ydinturvallisuusvirasto (STUK) testasi 1) PORKKA BLUE -teknologian fotoni-desinfiointivalaisimille. Testiraportti osoittaa, että säteily ei ole ionisoivaa.

Sinisen valon vaikutukset ihmisen soluihin on testattu suurilla annoksilla. Jopa kymmenenkertaiset valo-annokset, joita testeissä käytettiin, eivät aiheuttaneet haitallisia tai toksisia muutoksia soluihin 2).

Tehokkuus

Sinisen valon kyky tuhota mikrobit perustuu sen kykyyn energisoida mikrobien luonnollisesti valoherkkiä yhdisteitä niin, että ne alkavat tuottaa reaktiivisia kemiallisia happityyppejä (ROS) solun sisällä. Hapen tyypit ovat erittäin reaktiivisia ja ne tuhoavat mikrobin elintärkeät komponentit (solukalvo, DNA/RNA, proteiinirakenteet).

Itä-Suomen yliopisto (UEF) on tutkinut 4) sinisen valon vaikutusta kylmien ruokien lämpötiloissa useille bakteereille ja sienille (ATCC-viljelmät): Kaikki patogeenit inaktivoidaan 24 tunnin sisällä.

Vaikutukset

  • Testeissä haitallisten mikrobien määrä on vähentynyt merkittävästi: 3 log cfu / ml (10000 yksikköä> 10 yksikköä) 5)
  • Riippumattomat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että PORKKA BLUE -valo on tehokas vähentämään esim. Salmonella enterica pitoisuutta 3,5-5,6 log cfu/ml
  • PORKKA BLUEn vaikutus on verrattavissa UV-valoon.
  • Ruoan monimutkainen rakenne vaikeuttaa mikrobien inaktivointia.
  • PORKKA BLUE valo soveltuu erityisen hyvin värikkäisiin ruokiin.

Hyvin tutkittu menetelmä 3)

1) Led Tailor 12 April 2017.
2) Liebmann et al., 2010. Blue-Light Irradiation Regulates Proliferation and Differentiation in Human Skin Cells. J Invest Dermatol. 2010 Jan;130(1):259-69. doi: 10.1038/jid.2009.194. Read a study: Blue light alone can eliminate MRSA without inactivation of human keratinocytes (https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10103-019-02774-9)
3) More than 1,800 scientific publications. 03/2020 PubMed service with search terms: “antimicrobial” and “blue” and “light”
4-5) to be published 2020

Käyttökohteita

Paras ratkaisu kylmälaitteiden pinnan desinfiointiin mm. seuraavissa kohteissa: hoitokodit, koulut ja päivähoitolat, hammaslääkärit, eläinlääkärit, ruokakaupat, ravintolat ja keittiöt, supermarketit, elintarviketeollisuus,  logistiikkakeskukset, jäähdytetyt jätevarastot, tieteelliset ja lääketieteelliset kylmäkaapit sairaaloissa, laboratorioissa ja puhdastiloissa.